I år, 2025, är det 50-årsjubileum för byggnadsvårdsåret och drygt 40 år sedan Bebyggelsehistoriskt tidskrift gav ut sitt första nummer. Som ett tecken i tiden uttalades det då att bebyggelsehistoria måste förstås i ett vidare perspektiv. Såväl den bebyggelsehistoriska forskningen som det bebyggelsehistoriska ämnesfältet har vidgats. Så var står vi idag?
Då var de storskaliga landskapsomvandlingarna: vattenkraftsutbyggnaden i Norrland, miljonprogrammet och de stora omvandlingarna av landets stadskärnor, färska i minnet. Kulturmiljöarbetet breddades och lagstiftningen förändrades för att ge utrymme åt hänsyn och varsamhet om kulturvärdena i samhällsbyggnadsprocessen. I vissa avseendet finns en slående likhet mellan 1970- och 1980-talets samhällsbyggnadssituation och dagens, i andra lika slående skillnader.
Vi står återigen inför stora omvandlingar av både stadslandskapet och det rurala kulturlandskapet: vindkraft, solpaneler, monokulturer, höga hus, förtätningar och rivningar präglar markanvändning och stadsbyggnadsprocess. Återigen efterfrågas en reformering av lagstiftningen. Men idag ligger fokus på att snabba på de processer som då skapades för att tillgodose allmänna intressen. Hur förhåller sig den bebyggelsehistoriska forskningen till dessa samtida frågor?
Håll utkik efter uppdateringar om seminariet i våra sociala medier.
Välkommen att diskutera det bebyggelsehistoriska fältet!